RM46.49 = 6 bulan penjara

Dijel curi susu tepung

KUALA LUMPUR: Akibat mencuri susu tepung menguatkan tulang untuk diberikan kepada ibunya, seorang penganggur dijatuhkan hukuman penjara enam bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Tertuduh, Mohamad Zul Nasir Mohamad Sharif, 38, mengaku salah atas dakwaan mencuri susu tepung untuk diberikan kepada ibunya yang tua.

Selain susu tepung, tertuduh didapati mencuri coklat dan setin minuman yang bernilai RM46.49 di Pasaraya Uda Ocean, Jalan Tuanku Abdul Rahman di sini, pada jam 5.20 petang, 13 Julai tahun lalu.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak lebih 10 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Bagi pertuduhan kedua, Mohamad Zul Husni gagal menunjukkan kad pengenalan atau dokumen pengenalan diri ketika pemeriksaan polis dan dia didakwa mengikut Seksyen 25(1)(n) Akta Pendaftaran Negara 1990, yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda RM20,000, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa, Cif Inspektor Shamsul Akma Basiron meminta tertuduh dikenakan hukuman berat kerana mempunyai tujuh kesalahan lampau.

Menurutnya, Mohamad Zul Husni terbabit dengan kes curi dalam bangunan dan memiliki heroin antara 1991 hingga 2004.

Mengikut fakta kes, seorang detektif pusat beli-belah Uda Ocean Jalan Tuanku Abdul Rahman, melihat tertuduh mengambil barang dan memasukkan ke dalam beg hitam.

Curiga dengan kelakuan tertuduh, pengadu mengekori tertuduh hingga ke luar premis itu sebelum menahannya kerana gagal membuat pembayaran.

Berikutan itu, tertuduh di bawa ke balai polis berhampiran untuk siasatan berhubung kes berkenaan.

Majistret Tasnim Abu Bakar memerintah tertuduh dihukum penjara enam bulan bagi pertuduhan pertama dan tiga bulan untuk kesalahan kedua.

Bagaimanapun, tertuduh dihukum penjara enam bulan kerana kedua pertuduhan itu berjalan serentak bermula semalam.

komen – kalau kawan kita ni pergi bilik gerakan be en senang saja dapat rm100.

Advertisements